Digitale billedfiler

Når du skal printe digitale billedfiler er der nogle ting du skal vide først.

Med dagens digitale teknologier er det muligt at printe eller afbilde sine digitale billedfiler på et utal af fysiske medier – papirbilleder er velkendt og elsket af mange og stadig en af de mest foretrukne printmedier til fotografier.

Kun digitale billedfiler

Hos Kildall Fotografi leverer jeg udelukkende digitale billedfiler til kunderne.

Fordelene ved digitale filer er mange, som kommer kunder og fotografen til gode.

Som kunde kan du selv bestemme hvad du vil have lavet print på og kan printe lige så ofte som du ønsker det – prisen per print bliver naturligvis lavere for dig.

Der er en engangsomkostning når filen skal købes og der er store besparelser når du køber flere færdigredigerede billedfiler.

For fotografen er fordelene åbenlyse, da jeg undgår en del administration ved bestilling og udlevering af billeder.

BIlleder i "skyen"
BIlleder i “skyen”

Du modtager billeder i “Skyen”

Digitale billedfiler sendes via e-mail eller deles via tjenester “i Skyen” som Dropbox, WeTransfer og OneDrive.

De færdigredigerede filer kan altid printes i størrelserne 30 x 40 cm. uden kvalitetstab. Ofte kan de printes helt op til 40 x 60 cm. uden tab. Hvis du skal printe storformat plakater eller kæmpe stilladsbannere, kan de samme filer også anvendes.

Når du modtager digitale billedfiler skal du altid sikre dig, at jeg har leveret de rigtige motiver. Min arbejdsgang er 100% manuel og fejl kan ske. Især ved ordrer med mange filer stiger muligheden for fejl.

Her på hjemmesiden kan du se mine priser på digitale billedfiler.

Kvaliteten af digitale billedfiler

Når du skal printe billeder er det vigtigt at den digitale billedfil indeholder tilstrækkelig med informationer.

Hvad betyder det? Den enkle forklaring er, at jo flere informationer den digitale billedfil indeholder, jo større bliver den på harddisken og jo flere detaljer indeholder den.

Det er en fordel når den skal printes, men ikke hvis den bare skal vises på en lille skærm, som f.eks. din telefon. Så er en mindre fil en fordel.

Informationer i digitale billedfiler

Antal af informationer i billedfilen er også et udtryk for hvor stort man kan printe det endelige billede. Principielt kan man printe lige så stort som man har lyst. Indtil en vis grænse ser printet fint ud, men på et tidspunkt når man printer større og større format, vil det printede billede se pixeleret ud tæt på.

Farverum spiller en rolle

En anden ting man skal være klar over, er hvilket farverum filen indeholder. De forskellige farverum indeholder flere eller færre farver.

Med moderne professionelle printere og trykmetoder, kan man printe flere farver end billedfilen indeholder. Det kan i nogle tilfælde få det færdige print til at se livløst ud.

Alle skærme er forskellige

Din skærm på telefonen, din computer eller dit tv har et farverum som indeholder færre farver end dem en printer kan gengive. Derfor bør den digitale billedfil have et større farverum end de førnævnte skærme.

Ofte vil man som kunde hos en fotograf føle at der mangler farver når man ser fotografens billedfiler på sin egen skærm. Dette ændrer sig når man står med et færdigt print i hånden og sammenligner det med billedet på skærmen.

Vi ser ikke det samme på skærmen!

Når du ser en billedfil fra fotografen som er i farver, kan du måske synes at den ikke ser rigtig ud. Grunden til dette er, at alle skærme viser farver forskelligt.

Du har sikkert bemærket i en tv-udstilling i et supermarked hvor man viser det samme på alle skærme, at farverne ikke ens på alle skærmene?

Det samme gør sig gældende for skærme på telefoner, tablets, bærbare, monitorskærme, fladskærme osv. Ikke to skærme er helt ens!

Nogle kan være varme, andre kølige i farverne. Andre kan være farvefyldte så det næsten gør ondt øjnene, mens andre ser farveløse ud. Nogle skærme er skarpe og andre er det ikke. Nogle skærme har dybe sorte farver, mens andre virker næsten tåget.

Mange fotografer kalibrerer deres computerskærme, med et specielt måleudstyr og har ofte dyrere skærme som kan gengive flere farver end en billigere skærm. Det giver et bedre print hvis fotografen forstår at kalibrere sin skærm og holde den kalibreret hele tiden.

Papirbilleder
Papirbilleder

Jeg vil have billeder på papir!

Det traditionelle medie til fotografier er stadig papir – rigtig fotopapir.

Hvis du har en printer stående hjemme, kan den sikkert også udskrive billeder på fotopapir. Den største anke er, at billedernes kvalitet ikke er særlig høj.

Ved professionel billedprint, bruger man mange forskellige farvepatroner for at opnå de rigtige farver på papiret. Teknikken i de professionelle printere gør, at blækket kommer ned i papiret, ligesom ved en tatovering. Det forlænger billedets levetid dramatisk.

Papiret der printes på er skabt til lang holdbarhed. Endelig er der mulighed for at få lamineret eller coated sine billeder, så de får “solbriller” på som beskytter mod UV-stråler.

Teknisk set bør et professionelt print have en levetid tæt på 100 år, hvis det ikke står i direkte sollys hele sin levetid. Det samme gælder vel også for mennesker? 🙂

Hvad kan jeg printe mine billeder på?

I dag kan man printe på næsten alle materialer og med fremkomsten af 3D print, sker der sikkert spændende ting i fremtiden.

Du kan selvfølgelig nøjes med at kigge på dine billeder på telefonen eller en større skærm. Det er ikke helt det samme som at sidde med et stykke fotopapir eller et lærred i hænderne.

Print af fotos på papir er stadig populært, men lærredsprint er også et kæmpe hit. Du kan lave din egen fotobog, glas og aluminum.

Du kan få lavet indbydelser, takkekort eller en kalender til hele familien. Print dine billeder på t-shirts, krus, musemåtter, puder eller penalhuse. Mulighederne er mange og næsten alt kan lade sig gøre med teknikken som bliver brugt i dag.

Online print af mine billeder?

På nettet er der masser af virksomheder som tilbyder print af dine fotos. En søgning på “print af foto online” finder alle de gode leverandører på nettet.

Der er mange billige muligheder på nettet og her hænger pris og kvalitet ofte sammen. De billigste leverandører er ofte fuldautomatiske, og dine fotos bliver kvalitetskontrolleret af en computer. De bliver ikke set af menneskeøjne, før end du åbner for pakken.

Jeg anbefaler DineBilleder.dk som drives af Nordisk Digital Lab som leverer produkter af højeste kvalitet til en god pris. Her får du professionel rådgivning og alle billeder bliver kvalitetskontrolleret af deres medarbejdere inden de bliver printet og sendt til dig.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.