Fjerner du snotnæser?

Umiddelbart lyder det som et mærkeligt spørgsmål, men som børnefotograf er spørgsmålet yderst relevant. For vi fjerner masser af snotnæser!

Børn er børn, og de fleste er heldigvis helt umiddelbare og opfører sig som skal bør opføre sig. Som småbørnsforældre med poderne i vuggestue/dagpleje eller børnehave, så ved forældrene at børnene har tæt kontakt med hinanden og at hænder og munde ofte er i nærkontakt med kammeraterne og legetøjet.

Vi kan ikke undgå snotnæser

Det betyder at snotnæserne trives og at jeg også ser en del i fotostudiet. Selvom mor og far gør meget for at fjerne snot fra løbende næser i studiet, så er det ikke alt som undgår kameraet.

Derfor er det praktisk at fotografen kan fjerne ”11-taller” under næsen, våde hager og kinder, samt skue ned for den flotte røde farve på næsen og omkring øjnene. Madrester, mælkeskæg, små sår og varmeknopper kan også nænsomt fjernes.

Rent praktisk så foregår ”rengøringen” i Photoshop, hvor jeg kan zoome meget tæt på huden. Her kan jeg fjerne uønskede vækster fra de yngste inden billedet skal op og hænge på egen og bedsteforældrenes vægge.

Det store spørgsmål i disse tider er: hvor meget kan man tillade sig at retouchere bort på det færdige billede?

Fotograf retoucherer snotnæser bort på computer.
Retouchering på computer

Hvad må man retouchere bort?

Som fotograf lever jeg efter reglen; ting som forsvinder af sig selv, må man gerne retouchere bort. Den gælder også for snotnæser! Det er en regel som nemt kan bøjes eller ændres hvis forældrene har særlige ønsker til retoucheringen. Jeg tager altid en god drøftelse med forældrene inden jeg siger ja til at lave voldsomme ændringer på en person i Photoshop.

Alle er efterhånden klar over at Photoshop er et overordentlig potent værktøj til billedbehandling (læs manipulation). Derfor skal man ikke lave ændringer for ændringens skyld.

Rusten gammel bil
Rusten gammel bil

Da far var dreng

Da jeg var dreng i 1960’erne skulle der også tages fotos af børnene. På det tidspunkt var Kehlet Fotografi landsdækkende og fotografen man opsøgte når poderne skulle foreviges. Vi havde også snotnæser dengang, men jeg husker tydeligt lommetørklædet i ansigtet hele tiden.

Dengang ville mine forældre og bedsteforældre gerne have et ”glansbillede” mig. På mit billede sidder jeg med vandkæmmet hår, nystrøget hvid skjorte og ternede smækbukser?!?

Det var sikkert højeste mode dengang, men i dag er det næsten et komisk billede af mig som ser meget beklemt ved situationen. Jeg var faktisk ikke god til at få tage billeder da jeg var barn, som jeg husker det. Heldigvis er fotograferne blevet mere pædagogiske i deres arbejde med børn og gode til at få børnene til at føle sig trygge.

Læger som opererer
Læger som opererer

Vil du have et nyt ansigt?

Jeg laver dog en slags ændringer i samråd med mine kunder og det er flytning af ansigter eller face swap som det hedder på engelsk.

Man skal forestille sig at der er to, tre eller ti personer på et gruppebillede. Alle ansigter, undtaget to, er rigtig gode. Til gengæld er disse to rigtig gode på andre billeder. Her giver jeg kunderne muligheden for at tage ansigter, øjne eller munde fra et billede og ”transplantere” dem over på et andet.

Kunsten som fotograf og som bruger af Photoshop er, at lave ”transplantationen” så godt, at man ikke bemærker den, når billedet hænger på væggen.

Når jeg retoucherer fotos, er det typisk småting som bliver fjernet; som et enkelt hår på kinden, et sår i panden, noget snavs på gulvet og farve plamager i huden som bliver udjævnet. (Ps. snotnæser fikses også )

Den vilde omgang retouchering

Jeg har som fotograf i en børneinstitution været ude for, at næsten halvdelen af børnene havde været ramt af skoldkopper og de havde sår i ansigterne da de kom til fotografering.

Her brugte jeg efter, efter aftale med forældrene, alt for mange timer på at fjerne sår og skorper fra ansigterne. Heldigvis var alle forældrene tilfredse med resultatet, undtaget en enkelt som ville have billedet med sår og det hele. Så det klarede jeg også at levere.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.